Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    ЗИМОВА КНИЖКА із серії “Християнська читанка”

    ЗИМОВА КНИЖКА із серії “Християнська читанка”“Зимова книжка” – третя в серії християнських читанок, яка вже встигла завоювати визнання й любов у читацьких колах.
    Цього разу в збірник увійшли оповідання, казки, вірші, перекази зі Святого Письма, присвячені зимовим християнським святам. Знову до діалогу з маленьким читачем долучилися українські письменники – наші сучасники. Вони намагалися у жвавій художній формі донести до дітей зміст священних подій і християнських свят, поділитися своїм розумінням і досвідом. Тож читанка стала полем безпосереднього спілкування старших братів і сестер з малечею.
    Читанка-хрестоматія стане в пригоді на уроках християнської етики, краєзнавства, української літератури в загальноосвітній школі, у недільній християнській школі та гуртках.



    З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета молодіжне православне братство свв. Бориса і Гліба підготувало продовження дитячої християнської серії – “Зимову книжку”.


    Зимова пора традиційно вважається найбільш багатою на свята. І свята ті сповнені подарунків і родинного спілкування. Сподіваємося, ще одним подарунком для багатьох родин стане "Зимова книжка". Як і попередні видання цієї серії, вона покликана допомогти дорослим – батькам, священнослужителям, педагогам – донести до дітей у жвавій художній формі зміст християнських свят і правд віри, поділитися релігійним досвідом, долучити до традиції.

    "Зимова книжка" відрізняється від більшості святочних книжок тим, що текстово-тематична добірка видання не зосереджується лише на святах Різдвяного циклу. Нині на українському книжковому ринку є чимало і релігійних, і світських видань, що пропонують твори про Новий рік і Різдво. (Навіть день святого Миколая, який ще кілька років тому був "інформаційною діркою", нині порівняно добре представлений книжками і для дітей, і для педагогів.) Натомість є низка свят, також значимих для християн, які досі залишалися поза увагою письменників і видавців – це Введення в храм Пресвятої Богородиці, Хрещення Господнє (Водохреща), Стрітення – саме на них звернули найбільшу увагу упорядники нового тому "Християнської читанки". Також велику частку у запропонованій добірці становить розділ "Наша небесна родина" – про святих, пам'ять яких вшановується взимку. Про іменини (день Ангела) і своїх тезок-покровителів прочитають Катрусі та Варвари, Ганнусі й Оксаночки, Миколки, Андрійки й Іванки, а також Степани, Василі, Семени, Йосипи й Давиди, Самійли.

    "Зимова книжка", порівняно з першими двома томами "Християнської читанки", має на половину більший обсяг. Зваживши на відгуки та побажання постійних читачів серії, упорядники, формуючи добірку, відмовилися від жанру нарису. Його замінили твори більш динамічного викладу, що ближче до дитячого сприйняття – або оповідання-перекази на основі житія, або оповідання-діалоги пізнавального характеру, або віршовані перекази в ритмомелодиці народної балади. Крім того, книжка містить багато просто цікавих оповідань і казок-притч.

    Варто сказати, що у своїй прозі дитячі письменники-християни не бояться порушувати гострі теми: життя в неблагополучній родині, суперечки з батьками через небажання ходити до церкви, всиновлення і дитячі ревнощі, шкільна дружба та ворожнеча, християнський патріотизм, вірність Богові до смерті. Ще один важливий настроєвий пласт творів – оповідання про християнську родину (варто наголосити, велику родину!), герої яких разом ходять до церкви, моляться, святкують, рушають у паломництво. А формуючи святомиколаївську й різдвяну добірку, упорядники зупинилися на тих творах, що послідовно зміщують акцентування свята зі споживацького "отримувати подарунки" до справді християнського "творити милосердя". Тож, кожен християнин і, зокрема, дитина заохочуються до того, аби стати "помічником Божим".

    У "Зимовій книжці" можна знайти художні твори про такі церковні празники:
    Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня) і Зачаття св. Анною (22 грудня) – розділ "Божа доня"; більшість свят Різдвяного циклу (Святвечір, Різдво, Собор Пресвятої Богородиці та пам'ять св. Йосифа-Обручника, пам'ять замучених у Вифлеємі немовлят, Ім'янаречення Господнє, Щедрий вечір, Новий рік) – розділ "Світла Різдвяна пора"; про Хрещення Ісуса Христа та Богоявлення – розділ "Жива вода"; про Стрітення – розділ "Зустріч".

    Окремий розділ присвячено темі покаяння та примирення, адже на кінець зими зазвичай припадає початок Великого посту.

    У розділі "Наша небесна родина" подано розповіді про св. вмч. Катерину, про апостола Андрія Первозванного, про св. Філарета Милостивого, про св. вмч. Варвару, св. Миколая Мирлікійського, про пророка Самуїла та його матір благочестиву Анну, про первомученика диякона Стефана, про царя Давида, про св. Ксенію Петербурзьку, про св. Івана Золотоустого, про св. Миколая Японського.

    Книжка, як і попередні томи серії, оздоблена світлими життєрадісними малюнками Світлани Балух.

    Переважна більшість творів розрахована на дітей молодшого шкільного віку, тому тексти добре припасовані для читання вголос і невеликого обсягу. Читанка-хрестоматія стане в пригоді на уроках християнської етики, краєзнавства, української літератури, у церковних недільних школах і гуртках. Проте найкраще, звісно, такі книжки читати в сімейному колі затишного зимового вечора в очікуванні свята.

    У Києві книжка буде представлена в книгарнях "Є", "Смолоскип", "Свічадо", а також у багатьох храмах УПЦ Київського Патріархату.

    Замовляти книжки серії "Християнська читанка", домовлятися про презентацію видання, тощо можна:

    * за телефоном: 098-43-55-309
    * написавши на електронну адресу agape.kyiv@gmail.com


    Зимова книжка: [Для молодшого та середнього шкільного віку]. Упор. Г. Кирієнко, З. Жук, Ю. Березенко. – К.: 2009. – 152 с. – (Серія “Християнська читанка”).




    Джерело: Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство "Нев'янучий Цвіт" .
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com