Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Хвороби часто бувають наслiдком грiха

    Недiля 4-та пiсля Пасхи, про розслабленого (Iн. 5,1-15)

    В iм'я Отця, i Сина, i Святого Духа!
    Дорогi браття i сестри!


    Хвороби часто бувають наслiдком грiха"Ось, ти одужав; не грiши бiльше, щоб з тобою не трапилося чого гiршого" (Iн. 5,14). Так сказав Христос Спаситель розслабленому. Це свiдчить про те, що тяжка хвороба, яка скувала його на 38 рокiв, була покаранням Божим за якiсь грiхи. В чому полягали його грiхи, Євангелiє не говорить i тим дає зрозумiти, що подiбна бiда може прийти до людини за будь-якi грiхи. Грiх - це отрута, яка дiє в нашому тiлi руйнiвно, - iнодi повiльно, iнодi з дивовижною швидкiстю, але завжди руйнiвно. Про це свiдчать i Святе Письмо, й iсторiя, i щоденний досвiд кожної людини. Пророк Давид говорить: "Багато хвороб у грiшника" (Пс. 31,10). А в iншому псалмi так: "Нема спокою в костях моїх вiд лиця грiхiв моїх" (Пс. 37,4). Вiд грiха походять усi нашi нещастя.
    А мiж iншим, якi тiльки радощi та насолоди не обiцяє нам грiх. "Зiйду на небо, i вище зiрок небесних поставлю престiл свiй, i буду подiбним до Всевишнього", - мрiяв найвищий ангел Денниця. I ось результат його мрiй: "Нинi зiйдеш до пекла", - говорить Господь. "Будете як боги", - нашiптував диявол першим людям. А вони, послухавши отця неправди - диявола, замiсть того, щоб стати богами, уподiбнились нерозумним тваринам. Каїн говорив сам собi: "Тодi я тiльки буду спокiйним, коли не буду бачити брата мого"; i пiдняв руку на брата свого Авеля i вбив його. I з того часу Каїн не мав спокою нi на хвилину нi вдень, нi вночi. Вiн стогнав i тремтiв упродовж усього свого бурхливого життя. Вiн боявся всiх людей i страшився власної тiнi. Євангельський багач говорив сам собi: "Зруйную мої житницi, i побудую бiльшi, i скажу душi моїй: їж, пий, веселись". I ось вiн їв i не наїдався, пив i не напивався; зiбрав багато багатства, а хотiв ще бiльше; задоволення у нього не було i щастя - теж. Крiм того, Господь сказав йому: "Безумний, у цю нiч Я вiзьму душу твою. Кому все це залишиться?" Кажуть, що грошi є бог, за них можна купити все. Хiба все можна купити за грошi? За грошi можна купити багато чого, але не можна купити головного. За грошi не можна купити душевного спокою i щастя. Дехто мрiє: зберу якомога бiльше багатства, тодi всi люди служитимуть менi, i я насолоджуватимуся свободою, бо все буде менi пiдвладним. I дiйсно, немало на землi людей, що зiбрали багато грошей; але замiсть того, щоб стати вiльними, зробилися рабами свого багатства.
    Бiблiя розповiдає, як Гiєзiй мрiяв оманою дiстати у Неємана два таланти i стати щасливою людиною. Гiєзiй одержав вiд Неємана два таланти, але разом з ними - i його проказу.
    Скiльки на свiтi заможних людей, що страждають вiд хвороб! Бiльшiсть з них не знали б цих скорбот, якби вони не були багатими. В наш час чимало людей втрачає своє життя через нечесно придбане багатство.
    Черевоугодники бачать в їжi найвищу насолоду. Але хто бiльше за всiх лiкується вiд зловживання вином та їжею, як не алкоголiки та черевоугодники? I що найбiльше скорочує наше життя, як не нестриманiсть у їжi?
    Наслiдком блуду й содомського грiха є такi хвороби, про якi навiть соромно говорити. Цi нещаснi люди iнодi живими гниють, як колись цар Iрод, який знищив 14 тисяч вифлеємських немовлят. Часто люди говорять неправду один одному й хочуть, звичайно, щоб їм довiряли; а закiнчується їхня неправда тим, що їм не вiрять навiть тодi, коли вони говорять правду. Гордий хоче стати над всiма, а закiнчується його марнославство i гордiсть тим, що цю людину усi зневажають i осуджують. Навуходоносор зробився безумним вiд гордостi. А Амана, про якого розповiдає Бiблiя, повiсили на тiй шибеницi, яку вiн готував для Мардохея. Сирiйськi вельможi загинули у ровi для левiв, у який кинули пророка Даниїла. Господь сказав, що хто взяв меч, вiд меча i загине. Тi люди, якi привласнюють чуже, втрачають i своє. Премудрий Соломон говорить: "Хто копає яму для ближнього, той впаде в неї" (Притч. 26, 27). Хто чим грiшить, тим i карається.
    Дуже прикро усвiдомлювати, що наслiдки грiха переходять до нащадкiв у наступнi поколiння. Грiхи батькiв переходять на дiтей i онукiв, так що вони народжуються зi схильнiстю до порокiв своїх батькiв, а iнодi прямо з їхнiми хворобами.
    Господь говорить через пророка Осiю: "Як ти забув закон Бога твого, так Я забуду дiтей твоїх" (Ос. 4,6). Якi страшнi слова промовляє Господь до грiшникiв: "Я Господь твiй, що карає дiтей за провину батькiв аж до третього i четвертого роду".
    Дорогi браття i сестри! Треба боятися грiха бiльш за все на свiтi. В будь-якому мiсцi Бог присутнiй не тiльки Своєю милiстю i любов'ю, але i правосуддям. Будемо пам'ятати Слово Боже, що тiльки рiд праведних благословляється, i нащадки їхнi будуть жити на землi. А беззаконнi люди будуть знищенi з землi (Пс. 36, 20, 28-29).
    Амiнь!


    Патріарх Київський і всієї Руси-України
    Філарет


    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com