Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Неділя 5-та після П'ятдесятниці. Зцілення двох біснуватих

    Неділя 5-та після П'ятдесятниці. Зцілення двох біснуватих

    В iм'я Отця, i Сина, i Святого Духа!

    Раз по раз ми чуємо в Євангелії розповіді про людей, які були зцілені від хвороби. У Євангелії це здається таким простим і зрозумілим: от потреба - і Бог на неї озивається. І постає перед нами питання: чому ж це не трапляється з кожним з нас? Кожен з нас має потребу в фізичному зціленні або в зцілення душі, а зцілюються тільки деякі; чому?

    Коли ми читаємо Євангеліє, ми не зауважуємо, що Христос не зціляв всіх і кожного: одна людина в натовпі отримала зцілення, а багато хто теж недужих тілом або душею, зцілені не були. І це відбувається тому, що для того, щоб прийняти дію благодаті Божої, яка в зцілення тіла або душі, ми повинні розкритися Богу: не зціленню, а Богу.

    Ми часто хотіли б, хочемо виключити хворобу з нашого досвіду життя не тільки тому, що хвороба обтяжує життя, не тільки тому, що хвороба йде пліч-о-пліч з болем, але також або навіть головним чином тому, що вона нагадує нам про нашу крихкість; вона немов говорить нам: "Не забувай! Ти смертний, ти смертна; твоє тіло зараз ніби звертається до тебе і каже: у тебе немає влади повернути мене до здоров'я; ти нічого не можеш зробити, і я можу як би вимерти, згаснути; я можу загаситись і зачахнути - і це буде кінець земного життя..." Чи не це головна причина, чому ми з усіх сил боремося за одужання, хочемо вимолити собі здоров'я?

    Якщо ми з таких причин просимо Бога зцілити нас, повернути нас у стан цілісності, це означає, що ми просимо тільки про забуття, про те, щоб забути про нашу смертність, замість того, щоб вона була нам нагадуванням, пробудженням, і ми усвідомили б, що дні проходять, що час короткий. Якщо ми хочемо досягти повного зростання, до якого ми покликані на землі, ми повинні поспішати струснути з себе все, що в нас самих є смертоносного. Тому що хвороба і смерть обумовлені не тільки зовнішніми причинами; у нас знаходяться і злопам'ятство, і гіркота, і ненависть, і жадібність, і багато інших речей, які вбивають в нас жвавість духу і не дають нам жити тепер, в теперішньому часі, вічним життям; тим вічним життям, яке і є життям в повному сенсі слова, життя в його повноті.

    Що ж ми можемо зробити? Ми повинні ставити самі собі уважні питання, і коли ми приходимо до Бога, просячи нас зцілити, ми повинні раніше приготувати себе до зцілення. Тому що бути зціленим не означає тільки стати цілим, щоб повернутися назад до такого життя, який ми жили колись; це означає стати цілим для того, щоб почати нове життя, якщо б ми усвідомили, що ми померли в цілющій дії Божій. Все, що було у нас старою людиною, тим тілом тління, про яке говорить апостол Павло, та стара людина має піти, щоб нова людина жила, і що ми повинні бути готові стати цією новою людиною через смерть минулого для того, щоб почати жити заново: як Лазар, який був викликаний з гробу не просто назад в колишнє його життя, але щоб, переживши щось, що не піддається опису ніякими людськими словами, увійти в життя знову, на нових підставах.

    Чи здатні ми прийняти зцілення? Чи готові ми, чи згодні ми прийняти на себе відповідальність нової цілісності для того, щоб увійти знову, і ще знову в світ, в якому ми живемо, з вістю про новизну, щоб бути світлом, бути сіллю, бути радістю, бути надією, бути любов'ю, бути відданим і Богу, і людям?

    Замислимося над цим, тому що ми всі хворі, так чи інакше, ми всі тендітні, ми всі слабкі, ми всі нездатні жити повнотою навіть того життя, яке нам дарована на землі! Замислимося над цим, і почнемо ставати здатними відкритися Богу так, щоб Він міг створити Своє диво зцілення, зробити нас новими, але так, щоб ми несли свою новизну, воістину Божу новизну в світ, в якому ми живемо. Амінь.


    Антоній, Митрополит Сурожський

    23 липня 1989 р.
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com