Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    День сім'ї, любові і вірності. День Петра і Февронії Муромських - ПРАВОСЛАВНИЙ ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ 8 ЛИПНЯ

    День сім'ї, любові і вірності. День Петра і Февронії Муромських - ПРАВОСЛАВНИЙ ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ 8 ЛИПНЯ

    Любов буває різна. Якщо ми говоримо про те, що найчастіше мається на увазі під любов'ю, - про любов-пристрасть, то з цим, звичайно, зовсім не до Петра і Февронії, а, скажімо, до Трістана та Ізольди і до роману про них. Любовний напій - прекрасна метафора цієї пристрасті, від якої "зносить дах" настільки, що все інше не просто втрачає сенс і значення, але й фактично перестає існувати. З нею неможливо боротися: вона не призначалася йому, як і він - їй, вона заміжня за іншим, як і він одружений на іншій, але в усьому світі для нього є тільки вона, як і для неї - тільки він. Ця пристрасть може тривати все життя (а може бути - і ще довше), але недарма вона показана як гріховна: на її основі практично неможливий сімейний союз. Вона самоціль і самоцінність, але в цьому і її головна слабкість.

    "Повість про Петра і Февронію" скоріше говорить про любов-призначення. Умова Февронії - це не прагматична спроба не втратити свій шанс і отримати максимальну вигоду для себе з ситуації, що склалася, а знання власного призначення. Февронія з самого початку знає не тільки те, що Петро спробує її обдурити, але і те, що в кінцевому рахунку вона стане його дружиною. Тому що вона призначена йому, а він - їй.

    Вигідний цей шлюб, схоже, в набагато більшій мірі, князю Петру. Якщо, звичайно, розуміти під вигодою не поліпшення соціального становища, а духовне вдосконалення. Недарма вся перша сцена Петра і Февронії є яскравою метафорою покаяння: кров змія (= диявола), потрапивши на Петра, приносить йому хворобу (= гріх). Це виявляється в гріховній роздвоєності свідомості Петра (він думає одне, але говорить інше). Саме тому зцілення Петра виявляється не остаточним, і від того, що гріх не зжитий повністю (= непомазаний струп), хвороба знову заволоділа його істотою.

    Другий прихід Петра до Февронії демонструє необхідні ознаки щирого покаяння (сором у скоєному обмані і тверду рішучість більше не чинити таким чином), після чого тільки й можливе остаточне зцілення (= звільнення від гріха).

    Надалі ж саме Февронія допомагає Петру подолати спокусу владою (спонукаючи залишити муромський княжий стіл заради того, щоб вчинити по Євангелію), а заодно - між справою і мимохідь - блискуче усуває муромську боярську опозицію.

    Кохання-призначення (на відміну від любові-пристрасті) якраз і проявляє себе в такому гармонійному взаємному служінні (і взаємному доповненню). Вона дозволяє співіснувати без тяжких потрясінь і без ефектних сцен. На відміну від любові-пристрасті, що долає розлуку, часто змітаючи все на своєму шляху, любов-призначення в принципі не припускає розлуки. Дві частинки світобудови, призначені один одному, так міцно входять в співпадаючи один з одним пази, утворюючи єдине ціле, що розлучити їх не може ніяка сила: ні муромські бояри, ні сама смерть.

    Одночасна смерть - настільки ж яскрава ознака цієї єдності в любові. Начебто, це інваріант традиційного казкового фіналу "вони жили довго і щасливо і померли в один день". Але в той же час це важлива складова любові-призначення. Характерно, що Трістан та Ізольда вмирають все-таки не зовсім одночасно, а один за одним. Трістан та Ізольда поховані в різних могилах (= знову розлучені), але гілка терну з'єднує ці могили (все-таки залишається питання, долається чи таким способом ця остання розлука або, навпаки, з особливою силою підкреслюється і констатується). Тіла Петра і Февронії намагаються покласти в різні труни, але зробити з ними те ж саме, що зробили з Трістана та Ізольду - поховати в різних могилах - виявляється неможливим, і без всяких питань і сумнівів у вічність вони йдуть разом ...

    Анна Архангельська

    8 липня - ПРАВОСЛАВНИЙ ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com