Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Ублажаємо тебе, преподобний отче наш Меркуріє!

    Ублажаємо тебе, преподобний отче наш Меркуріє!7 грудня 2011 р. вірні Київського Патріархату на Чернігівщині відзначили подвійне свято. Традиційним вже стало урочисте вшанування пам’яті великомучениці Катерини, на честь якої посвячено престол кафедрального собору Чернігівської єпархії. Але цьогоріч до храмового свята додалася ще одна – і виняткова – подія: у Катериниському храмі відбувся чин прославлення преподобного Меркурія, ігумена Бригинського.

    21 жовтня 2011 р. Священний Синод УПЦ Київського Патріархату на своєму засіданні розглянув прохання єпископа Чернігівського і Ніжинського Іларіона про причислення до лику святих для місцевого шанування ігумена Меркурія (1870 – 1956), настоятеля парафії Святої Тройці в с. Бригинці Бобровицького району Чернігівської області. Владика представив Синоду інформацію про життя отця Меркурія, повідомив про його незмінне шанування віруючим народом, як праведника Божого, яке виявлялося і при його житті, і після його упокоєння. Також були зачитані свідчення про чудеса, які ставалися раніше і продовжують відбуватися тепер після молитовного звернення до ігумена Меркурія.

    Розглянувши подані матеріали Священний Синод благословив причислити ігумена Меркурія Бригинського до лику святих для місцевого шанування. Також було визначено звершувати його пам’ять у Чернігівській єпархії 7 грудня нового стилю – в день, коли Церква згадує великомученика Меркурія, мученика Меркурія Смоленського та преподобного Меркурія, посника Печерського. До речі, саме на честь останнього і був названий отець Меркурій, коли приймав чернецтво у Києво-Печерській лаврі.

    За згоди найближчих родичів ігумена Меркурія, які є вірними Київського Патріархату, отримавши відповідний дозвіл, духовенство на чолі з єпископом Іларіоном звершило обрітення мощей преподобного, який був у 1956 р. похований поруч з ним самим збудованою Свято-Троїцькою церквою в с. Бригинці. Святиня була привезена до домового храму при Чернігівському єпархіальному управлінні. Для належного вшанування преподобного Патріарх Київський Філарет благословив передати до Чернігова раку, в якій раніше зберігалися мощі священномученика Макарія, митрополита Київського.

    На 7 грудня було призначено урочисте прославлення преподобного Меркурія. Стараннями єпископа Іларіона і його співпрацівників було приготовлено чудову ікону, видано Житіє преподобного, до якого включено свідчення про зцілення за молитвами до нього, акафіст з молитвою (упорядник видання – протоієрей Роман Кіник). Мощі отця Меркурія були покладені у раку та встановлені у Катерининському храмі.

    6 грудня, напередодні храмового свята великомучениці Катерини, у кафедральному соборі було звершене Всенічне бдіння, яке очолили єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон та гості з Росії – архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф та єпископ Валуйський Петро.

    А в сам день свята і прославлення преподобного Меркурія до Чернігова очолити урочисте богослужіння прибув Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та архієреї Київського Патріархату: архієпископи Білоцерківський Олександр, Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, Луцький і Волинський Михаїл, Черкаський і Чигиринський Іоан, єпископи Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Епіфаній, Васильківський Феодосій, Харківський і Богодухівський Лаврентій, Тернопільський і Бучацький Нестор, Богуславський Євстратій, Конотопський Афанасій. Також на свято окрім духовенства і вірних з Чернігівщини прибули численні священики й віруючі з інших єпархій.

    Загалом досить великий Катерининський храм не зміг вмістити всіх богомольців, так що значна їх частина слухала богослужіння на площі через динаміки. Також біля храму довелося організувати сповідь для тих, хто готувався до причастя. Загальне ж число присутніх на урочистостях склало близько тисячі чоловік.

    На кордоні Чернігівської області Патріарха Філарета зустрів єпископ Іларіон та представники обласної влади. А на площі перед Катерининським храмом свого Предстоятеля зустріли також духовенство й численні вірні, які урочисто проводили Святійшого Патріарха до церкви.

    Слід зазначити, що поруч з храмом вже багато років незаконно (що встановлено судом) знаходяться намети представників Московського Патріархату. Напередодні свята правоохоронні органи отримали інформацію про те, що активісти цього пікету готують акції протесту та навіть силове протистояння. Тому 7 грудня біля Катерининської церкви можна було побачити дуже багато міліціонерів. Але, на відміну від попередніх років, коли промосковські активісти влаштовували багатолюдні пікети та гучні скандування з образами на адресу Патріарха Філарета і Київського Патріархату, цього року вони були у зовсім малій кількості та поводили себе тихо. Мабуть на них смиряюче вплинула благодать Божа і молитви преподобного Меркурія…

    Після урочистої зустрічі та облачення Патріарха на середину храму вийшли архієреї та священики. Перед ракою з мощами та іконою отця Меркурія за традицією відбулася остання заупокійна літія. Потім секретар Священного Синоду єпископ Євстратій та керуючий єпархією єпископ Іларіон зачитали Акт про канонізацію преподобного Меркурія Бригинського.

    Після оголошення Акту хор собору проспівав тропар і кондак новопрославленому святому, а духовенство – величання. «Ублажаємо тебе, преподобний отче наш Меркуріє…» – велично лунало під склепіннями храму. Відсьогодні цей спів разом з іншими молитвами до преподобного Меркурія часто звучатиме не тільки в Катерининський церкві, де спочиватимуть його святі мощі, але й у багатьох храмах Чернігівщини й України. Патріарх Філарет з архієреями приклалися до мощей святого Меркурія, після чого розпочалося служіння Божественної літургії.

    Наприкінці служби Святійший Владика виголосив проповідь. Літургія завершилася відпустом, після якого розпочався молебень до святої великомучениці Катерини та преподобного Меркурія. Духовенство винесло раку з мощами святого на площу перед храмом – щоби у богослужінні, молитві та прославленні змогли взяти участь усі, хто зібрався на свято. Патріарх прочитав молитву до преподобного Меркурія, після чого під багатократний спів величання до святих мощей приклалися архієреї та священики.

    Здавалося, що сама природа розділила духовну радість Чернігівської землі та Української Церкви – після дещо похмурого ранку яскраво засяяло сонце, а морозець змінився легким теплом. Так і страждальне життя преподобного Меркурія обернулося блаженством у Царстві Небесному та прославленням на рідній землі.

    Свято завершилося козацьким кулішем, яким у наметі біля храму пригостили всіх бажаючих. А у самому храмі довго ще не зупинявся струмок бажаючих прикластися до святих мощей угодника Божого.

    Виходячи з церкви Святійший Патріарх благословив присутніх парафіян, а на площі біля храму відповів на запитання численних кореспондентів ЗМІ.

    З нагоди архіпастирського візиту Патріарха Філарета від імені Чернігівської єпархії відбулося прийняття, на якому Святійший Владика вручив церковні нагороди благодійникам та активним парафіянам Київського Патріархату.

    Урочисте богослужіння і прославлення нового угодника Божого вже стало історією. Але кожен, хто був присутній на цій події, збереже у своєму серці духовну радість цього виняткового свята.

    Є. Є.,
    Церква.info
    • Переглядів: 2710
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com