Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Про християнство

    Про християнствоЩо означає бути християнином? Як залишатися християнином в сучасному світі?

    Бути християнином, в якомусь відношенні, дуже просто. Християнин - це учень і друг Христовий. Ці поняття суміжні, але є між ними і відмінність. З одного боку, ми учні Христові, Його послідовники, і ми повинні вчитися від Нього через Євангеліє тому, у що Він вірить, того, чого Він вчить.
    Я не даремно вжив вираз "у що Він вірить". Одного разу в Москві, на сходах готелю "Україна", молодим офіцером мені було поставлено питання:
    - Добре. Ви вірите в Бога, а Бог, у що Він вірить?
    - Бог вірить у людину, - відповів я йому. Це дуже важливий момент у християнському житті: разом з Богом вірити в людину, починаючи з себе самого. Христос недаремно нам говорить, що ми повинні любити себе самих і ближнього, як самих себе.

    Любити - це бути готовим робити все можливе для того, щоб будь-яка людина раділа у своєму житті, зростала би в повну міру своїх можливостей і була би гідною свого людського звання. Тому перше, чого нас вчить Христос, коли ми стаємо Його учнями це вірити в людину, надіятися на неї, любити її навіть ціною власного життя. І це не обов'язково означає померти за неї, можна ціле життя віддати для однієї людини або для групи людей без того, щоб померти, в прямому сенсі слова, тілесно. Але учні Христові вмирають тілесно, засвідчуючи про свою віру в Христа. Іноді людина повинна вмерти для того, щоб інший міг би дихати вільно, ожити, знайти простір у своєму житті, жертвувати собою, забуваючи про себе для того, щоб пам'ятати про іншу людину. Ніхто більшої любові не має, як той, хто своє життя готовий віддати за свого ближнього. А життя може бути довгим і важким. Коли людина ні про що не думає, що відноситься до себе, але тільки про можливість служити іншій людині та іншим людям - це перший крок.

    Бути учнем Христа - це значить вірити в людину, починаючи з себе і продовжуючи всіма іншими. Ми переконані, що в кожній людині є світло, є добро. Світло у темряві світить. Темрява не завжди це світло приймає, але вона не в змозі заглушити або загасити його. Світло має самобутність, силу, життя, тоді як пітьма - відсутність всього цього. У цьому відношенні ми готові в людину вірити. Крім того, в Євангелії ми знаходимо багато вказівок на те, яким чином ми можемо здійснювати свою віру в людину разом з Богом, як можемо разом з Богом сподіватися до останньої миті життя на те, що навіть злочинець може вирости в міру гідності свого людського звання. Трапляється, що людина проживе негідно протягом усього свого життя, а раптом, опинившись обличчям до обличчя з можливістю, більше того, з упевненістю в тому, що їй загрожує смерть, отямиться і стане зовсім іншою людиною. Людина може прожити злочинцем, а померти праведником. Про це свідчить преподобний Серафим Саровський. Він каже, що початок життя, роки дитинства і кінець життя здебільшого певні, світлі і гарні, але в середині життя буває суцільна буря. З цим ми повинні рахуватися, коли думаємо про себе і про інших.

    Часто ми чуємо: щоб бути християнином, треба виконувати заповіді Христові. Звичайно! Але заповіді Христові - це не накази: треба прожити так, прожити отак; і якщо не проживеш таким чином, то будеш покараний. Ні, заповіді Христові - це Його спроба образно нам показати, яким би був кожен з нас, якби став і був справжньою, гідною людиною. Заповіді Христові - це не наказ, це одкровення про те, якими ми покликані бути, можемо бути, отже, і повинні бути.

    Я згадав також про те, що ми повинні бути не тільки учнями Христа, але і Його друзями.
    Трапляється, що до мене приходить на сповідь, вірніше, посилається на сповідь дитина років семи-восьми, вперше. На сповіді вона перераховує цілий ряд гріхів. Я слухаю, а потім звичайно запитую її:

    - Скажи: це ти відчуваєш себе винуватим або ти мені повторюєш те, що закидають тобі твої батьки?
    - Ні, це мені мама сказала, що я повинен сповідувати те чи інше, бо це її сердить, і цим я порушую спокій домашнього життя.
    - Тепер забудь. Не про це мова йде. Ти прийшов не для того, щоб мені розповідати про те, на що сердиться твоя мати чи твій батько. А ти мені скажи ось що: ти про Христа щось знаєш?
    - Так.
    - Ти читав Євангеліє?
    - Мені мама і бабуся розповідали, і я дещо читав, та й у церкві чув...
    - Скажи мені: тобі Христос подобається як людина?
    - Так.
    - Ти хотів би з ним подружитися?
    - О, так!
    - І ти знаєш, що таке бути другом?
    - Так. Це означає: бути другом.
    - Ні, цього недостатньо. Друг - це людина, яка вірна своєму другові у всіх обставинах життя; яка готова все робити, щоб його не розчарувати, яка його не обдурить, залишиться при ньому, якщо всі інші від нього відвернуться. Друг - це людина, яка вірна своєму другові до кінця. Уяви: ти в школі. Якби Христос був простим хлопчиком, і весь клас проти Нього налаштований, що б ти зробив? У тебе вистачило б вірності і хоробрості стати поруч з Ним і сказати: якщо ви хочете Його бити, бийте і мене, тому що я - з Ним? Якщо ти готовий бути таким другом, то ти можеш сказати: так, я друг Христовий: і вже ставити перед собою питання для твоєї сповіді. Читай Євангеліє! Ти можеш дізнатися з нього про те, як можна прожити, щоб у самому собі не розчаруватися; як можна прожити, щоб Він радів за тебе, бачачи, яка ти людина, яким ти став, заради цієї дружби. Ти розумієш це?
    - Так.
    - Ти готовий на це йти?
    - Так...

    Все християнське життя полягає в тому, щоб бути вірним другом Христа і вчитися постійно того, що Він любить, що для Нього огидне, що призвело до Його смерті, і відповідно себе вести. У ранні століття християнства бути другом Христовим, бути вірним Йому, бути відданим Йому означало - бути готовим перед обличчям ненависників Його людей, гонителів віри, яку Він сповідував, сказати: "Я один з них". Якщо потрібно, постраждати за Нього. І не тільки самому постраждати. У давнину постраждати за Христа вважалося честю, вважалося найбільш чудовим, що може трапитися в житті. Є дуже зворушлива розповідь в житті святих про одну матір. Мчить вона в Римі до Колізею і зустрічає свого знайомого, який каже їй:

    - Куди ж ти біжиш? Там християн мучать.
    - Так, - каже вона, - і я хочу померти з ними.
    - Що ж ти тягнеш туди свого маленького хлопчика?
    - А як же? Невже я його лишу радості померти за Христа?

    У наш час нам не загрожує смерть чи небезпека в такому розмірі і так постійно. Але перед нами постійно ставиться питання: ти з Христом чи проти Нього? Якщо ти навіть у найбільш дрібних речах готовий брехати, готовий обманювати з боягузтва, заради вигоди, - ти не учень Христа. Якщо ти готовий забути потребу іншої людини, тому що тобі не вигідно і це вимагає від тебе зусиль, які ти не готовий віддати, - ти не учень Христа. Бути учнем Христа - це зовсім не означає необхідність здійснювати весь час героїчні вчинки. Досить героїчно здійснювати добрі дрібні вчинки день у день; мати чисті думки, які гідні були б тієї любові, яку Бог по відношенню до тебе має; мати правоту життя наскільки тільки це можливо, навіть з небезпекою, навіть при ризику: не соромитися свого звання християнина.

    Бути учнем Христа - це бути готовим перед людьми сказати:
    - Так, я Христів. Ви хочете мене відкинути? Відкидайте. Але я не відійду від Христа заради того тільки, щоб залишитися вашим другом.
    Це дуже важливо. Героїчні вчинки нам даються рідко, щодня героїзм не потрібен. Отець Сергій Булгаков багато років тому написав статтю під назвою "Героїзм і подвижництво". Він говорив про те, що героїзм - це момент, коли людина здійснює один вчинок, який може скінчитися її життям або її перемогою. А подвижництво - це та форма життя, при якій людина постійно вчиться у Христа, як жити; постійно проливає в свою душу Христове світло; постійно домагається того, щоб прожити гідно свого людського покликання і Христа. А що таке людське покликання? Я повторю: подивися на Христа. Він єдиний в історії людства, в повному розумінні слова Людина, яка така велика, така прозора, така відкрита Богу, що Бог і Він зливаються в одне, з'єднуються в одне без того, щоб людина перестала бути людиною.

    В питанні про втілення Христа це грає центральну, колосальну роль. Ми віримо, що Бог став людиною, втілився; що Ісус, народжений від Діви, не перестав бути, в повному розумінні слова, людиною, подібною до нас. Як же це можливо? Як може Божество і людство з'єднатися таким чином? Відповідь є у святого Максима Сповідника, який нам говорить, що Божество, з'єдналося з людством у Христі, подібно до вогню, що пронизує покладене на жар залізо. Ось поклали в жарівню меч. Спочатку він був сірим, тьмяним. Виймаєш: він весь горить світлом і вогнем. Залізо і вогонь так пронизали один одного, що тепер можна різати вогнем і палити залізом. Ми покликані саме так з'єднатися з Христом, щоб Його життя стало нашим життям. У таїнствах, про які буде сказано далі, розкривається саме цей момент, коли ми єднаємося з Христом, коли наше тіло робиться Тілом Христовим як в кожній людині окремо, так і в сукупності, всіх людей. Отець Сергій Булгаков сказав, що Християнська Церква є присутністю втіленого Христа на землі, тому що ми всі стаємо членами, частинками Його Боголюдського Тіла. Ось що значить бути християнином.

    Як це застосовувати практично протягом усього свого життя на землі? Це так просто, а часом ця простота буває така страшна. Я пам'ятаю розповідь мого товариша, який ще живий, він старший за мене років на десять. Він був єпископом міста Цюриха в Швейцарії. Будучи в Парижі студентом, він завжди скаржився, що він був такого високого зросту, такий широкоплечий, що не міг непомітно пройти. Я пам'ятаю, як одного разу, коли він стояв у метро, ​​якийсь хлопчина смикнув його за рукав і сказав: "Дядечко, тобі не нудно там нагорі одному стояти?" Хлопчик був маленький, а Володя був дуже високий на зріст. Коли прийшла війна, я від нього одержав листа, в якому він, між іншим, говорив: "Я завжди скаржився на те, що я такий широкоплечий, рослий, а тепер я так радію цьому. Коли буває стрілянина, дві людини можуть сховатися за моєї спиною ".

    Це були не просто слова, бо він був на фронті. У нього стріляли люди, він віддавав своє життя. Він не був убитий, але життя він все одно віддавав. Якщо життя у нього не забрали, то це не означає, що він не готовий був його віддати, покласти "за друзів своїх", тобто за іншу людину. Не за особистого друга, а просто за того солдата, який за ним може сховатися.

    Ось так і ми можемо протягом всього свого життя і у великому, і у малому бути не героями, тому що для цього рідко надається можливість, а бути подвижниками, постійно рухатися, щоб бути все більш схожими на Христа, все більш радувати Його цим; весь час світлішати, приймаючи риси Його Особистості, навчаючись тому, що для Нього огидне, а що для Нього - радість.

    Я пам'ятаю одного священика, тоді ще зовсім молодого, який мені здавався дуже старим, тому що я був хлопчиком десяти років. Він мене дуже вразив. Його звали отець Георгій Шумкін. Він був священиком нашого дитячого табору. І нас, всіх хлопчиків вражало, в ньому те, що він умів нас усіх любити без розбору. Коли ми були хорошими, його любов була переможною радістю. Коли ми відпадали від благодаті, робилися поганими, його любов не змінювалася, але вона робилася гострим болем, який нас оздоровлював і змінював. У той час я нічого не знав про Бога. Це мене вразило і залишилося в моїй пам'яті і в моєму серці. Це розкрилося, коли я дізнався про Бога... Бог нас любить саме так. Він радіє, і Він вмирає на хресті. Гострий біль у серці отця Георгія став відродженням нашим і відродженням інших людей. Багато хто з нас перемінився від того, що не могли витерпіти, бачачи його страждання.

    Ось у чому, як мені здається, в простих словах і в масштабі звичайного простого життя полягає життя християнина в сучасному світі.

    Митрополит Антоній Сурозький
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com