Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Проповідь у Прощену неділю

    В останній день перед Великим постом Православна Церква звертає нашу увагу на два важливих моменти. У богослужбових піснеспівах згадується вигнання з раю наших прабатьків Адама і Єви, а в Євангельському читанні на літургії звучать суворі слова Спасителя: "Якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний. А коли не будете прощати людям провин іхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших" (Мф. 6:14-15).

    Проповідь у Прощену неділю
    Історія Адама і Єви, Тріодь Пісна, Київ, 1627


    Часто доводиться чути думку, ніби піст тілесний не є чимось важливим та обов'язковим. На підтвердження цього згадують слова Спасителя: "Не те, що входить в уста сквернить людину"(Мф.15:11). Насправді ця цитата зовсім про інше - адже якби скоромна їжа вважалася скверною, то іі було б заборонено вживати взагалі, а не лише в певний період часу. Тому, щоб показати вірним необхідність тілесного посту, Церква нагадує про Адамове вигнання з раю - адже заповідь не їсти плід з дерева пізнання добра і зла була першим в історіі людства постом. За твердженням Святих Отців, гріхопадіння наших прабатьків полягало не в самому споживанні плоду, а в порушенні волі Божої. Так само і нехтування встановленим Церквою постом не є чимось невинним і другорядним - адже в такому випадку нас можуть стосуватися грізні слова Христові: якщо хтось не послухає настанови Церкви, той прирівнюється до язичника (Мф.18:17).

    Євангельське читання звертає нашу увагу на іншу сторону посту - духовну, яка полягає у покаянні. Покаяння - це духовне почуття, котре складається з усвідомлення власної неправоти перед Богом і ближніми разом з бажанням виправитися та надією на милосердя Боже. Всі наші тілесні вправи підчас посту - обмеження в їжі та розвагах, земні поклони, довготривале стояння на богослужіннях - є виявом покаяння і, в свою чергу, ще більше підсилюють і підживлюють це необхідне для кожного християнина почуття. Але успішність нашого покаяння напряму залежить від того, наскільки ми здатні прощати ближніх. Спаситель навчає нас ставитися до ближніх так, як ми б хотіли, щоб вони ставилися до нас. Відповідно, якщо ми бажаємо бути прощеними - то й самі повинні прощати. Звідси походить давній християнський звичай в останній день перед Великим постом просити прощення в усіх, кого ми могли, хоча б теоретично, образити. А день цей називається Неділею Прощеною.

    Таким чином, в останній день перед Великим Постом Православна Церква нагадує нам: оскільки людина складається з душі й тіла, то й піст християнський повинен бути душевно-тілесним.

    Протоієрей Павло Найденов
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com