Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
    Где то косяк! Проверь правильность строки подключения. Возможно просто нет новостей за последние 30 дней.
    Опитування
    Скільки Вам років?
    до 13
    14-17
    18-23
    24-29
    30-39
    40-50
    більше 50
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Квітень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Навіщо потрібен піст?



    Чернець Мойсей Святогорець подвизався на Святій Горі Афон близько тридцяти п'яти років. Він був іконописцем, поетом, критиком і письменником. Видав 52-і книги і написав понад 1000 статей. Його праці перекладені і видані у багатьох країнах світу. Обіймав посаду старшого секретаря в Священному Кіноті Святої Гори. Близько двадцяти п'яти років був старцем каливи святителя Іоана Золотоустого скиту святого великомученика Пантелеймона від монастиря Кутлумуш. відійшов до Господа 1 червня 2014 року Божого. Пропонуємо прочитати статтю старця про значення посту, яка була опублікована в грецькій газеті «Македонія».

    Навіщо потрібен піст?

    Піст – стародавня чеснота. Разом з молитвою він готує християнина до розп'яття та воскресіння Ісуса Христа. Піст це їжа для душі.

    Піст навчає нас стриманості, яка необхідна будь-якій людині. Вчить відмови від надмірностей, розкоші і достатку. Мабуть, піст чи не єдине, що людина здатна піднести в дар Богові.

    Звичайно, Господь нічого не потребує, і піст, перш за все, необхідний нам самим. Користь утримання різноманітна: постячись, ми перебуваємо в розсудливості і зосередженості, а наша молитва стає більш уважною, сердечною і глибокою. Піст – це наш заклик до Бога, свідчення того, що ми бажаємо, щоб Він увійшов у наше життя. Він нерозривно пов'язаний з покаянням. Це даний нам Богом шанс, який не слід втрачати.

    Постити слід охоче і радісно, а не формально, стискаючи серце, сприймаючи утримання як повинність. Піст повинний бути присвячений Богу від усього серця. Адам і Єва втратили Рай з-за своєї нестриманості. Піст відкриває нам Райські ворота знову.

    Піст не повинен залишитися лише на рівні відмови від деяких видів їжі, ми повинні зробити наступний крок – утримуватися від своїх гріховних пристрастей і зла. Тоді період посту стане для нас істотним і поворотним моментом на нашому шляху до Бога.

    Піст дарує нам моральну чистоту, народжує покаяння і презирство до гріха. Піст – це не самоціль, а засіб в досягненні мети – зустрічі з Богом. Згідно святителя Василія Великого, піст – це відчуження від зла, приборкання язика, відхід від гніву і відмова від злих звичок.

    У того, хто серйозно хворіє, немає необхідності в пості. Адже утримання від їжі необхідно для того, щоб приборкати тіло. Коли тіло хворіє, воно і так упокорюється і немає необхідності його катувати. У будь-якому випадку, це питання, яке необхідно вирішувати, порадившись зі своїм духівником.
    Деякі люди живуть для того, щоб їсти. Вони «мандрують» від столу до столу, ходять на бенкети і в ресторани і зрештою хворіють від обжерливості. Непомірність в їжі стає причиною зайвої ваги і багатьох захворювань.

    Але ми постимо не заради тілесного здоров'я (хоча піст і допомагає нам в цьому), а заради духовного скріплення. Піст не має нічого спільного з дієтою, на яку люди «сідають» заради краси і стрункості фігури. Піст – це брат чесноти стриманості. Не будемо забувати слова Іоана Золотоустого, який закликав зекономлені на їжі в період посту гроші використовувати для того, щоб нагодувати голодних.

    Нехай піст супроводжується молитвою і любов'ю. Тоді він знайде цінність, сенс і значення.


    Переклад українською: Катерина Тимик, Православний молодіжний веб-портал hram.lviv.ua
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com