Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Ти святкуєш 8 липня православний День закоханих?
    так
    ні
    святкую день Валентина
    а що це за свято?
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Проповідь у неділю 8-му після П’ятидесятниці

    Неділя 8-ма після П’ятидесятниці. Насичення народу п'ятьма хлібами.
    Проповідь митрополита Антонія Сурожського

    Проповідь у неділю 8-му після П’ятидесятниці


    В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

    З року в рік і з покоління в покоління ми читаємо Євангеліє в нових контекстах і перед обличчям нових обставин - історичних або особистих. І кожен раз той чи інший уривок може вдарити нас в душу по-новому.

    Приєднуйтеся до нас на Facebook і ВКонтакті, щоб нічого не пропустити!


    Сьогодні ми читаємо про насичення народу Христом. І найчастіше у Отців Церкви і у духовних письменників читаєш про їх почуття подиву на милосердя Боже і про владу Бога, Який міг наситити стільки народу настільки малим, Який міг творити чудеса в світі, такому Йому чужому, коли хоч іскра віри, хоч тріщинка в броні нашої невіри дозволяла Йому діяти.

    Проповідь у неділю 8-му після П’ятидесятниціПри читанні сьогодні цього Євангельського уривка, мене по-новому вразили слова Христа. Учні звертаються до Нього, щоб Він відіслав натовп, тому що день закінчується, найближчі селища далеко, вони ослабнуть на шляху від втоми і нічних сутінків, якщо залишаться довше, а вони не їли весь день, вслухаючись в животворне слово Христове. І Христос промовляє до учнів: "Ні, їм не потрібно йти, - дайте ви їм їсти..." Але як же вони можуть нагодувати такий натовп людей, чоловіків, жінок і дітей, у них лише п'ять хлібів і дві риби? І тут - виклик Христа учням, і виклик Христа нам. Так, - в якомусь сенсі один тільки Бог може зробити це чудо; але тільки якщо ми сприяємо цьому диву відкритістю нашого серця і відкритістю наших рук, вклавши в диво все, що у нас є. Христос не сказав учням: "Бережіть те, що вам потрібно самим, і віддайте інше, віддайте іншим те, що залишиться". Він сказав: "Візьміть все, що у вас є, і віддайте все..."

    Чи не говорить це нам Господь зараз, особливо підкреслено, коли ми забезпечені, багаті та благополучні, і коли щодня ми чуємо про голод, жебрацтво і голодні смерті тисяч і тисяч людей? І Господь нам говорить зовсім просто: "Віддайте те, що у вас є, і дайте Мені діяти далі; не просіть Мене про диво, коли ви можете зробити те, що потрібно..."

    Апостоли могли зробити небагато - вони могли тільки розділити п'ять хлібів і дві риби. Але ми можемо поділитися багато чим! Якби наші серця були відкриті і якщо б кам'яні серця Бог перетворив на серця із плоті, якби ми навчилися хоч зовсім трохи, лише саму краплю, діяльної любові до ближнього, то голоду в світі не було б.

    І сьогоднішнє Євангеліє говорить нам - озирнися навколо! Озирнися на кожну людину, яка голодує, кожну бездомну людину, кожну людину, яка в нужді, і пам'ятай, що кожна з цих людей - твоя відповідальність, що весь їх голод, вся їх бездомність, все їхнє жебрацтво в кінцевому підсумку - результат твого благополуччя, твоєї зручності, твоєї забезпеченості і твоєї відмови розділити, поділитися, дати. Дати не більше того, що є, а просто дати.

    Проповідь у неділю 8-му після П’ятидесятниціЯкби ми тільки пам'ятали, що, як сказав один святий, імені якого я зараз не пригадаю, коли він з'їдає шматок понад свою необхідність, коли він набуває або утримує щось понад своєю потребою, він вкрав це у голодного, він вкрав це у бездомного, він вкрав це у замерзаючого, - він злодій!.. чи не відноситься це до нас ще гостріше, ніж до цього подвижника?

    Ми повинні задуматися над цим: адже ми поводимося, як погані, нечесні управителі; тому що є така річ як управління, відповідальність за багатство - інтелектуальне, емоційне, моральне, матеріальне. Ви, мабуть, пам'ятаєте розповідь про негідного, невірного управителя, який шахраював і обкрадав свого господаря. І коли господар виявив його нечесність і прийшов йому час розрахунку, то управитель покликав тих, хто був винен господареві, і списав, зменшив їх борг. Ось щось, чого ми можемо навчитися. Він звернувся до людей, і допоміг їм, чим тільки міг, а ми цього не робимо.

    Замислимося над цими словами Христа: "Людям не потрібно відлучатися від Моєї присутності, щоб насититися; дайте їм те, що потрібно... І якби ми озирнулися навколо себе - не кудись в заморські краї, а просто навколо себе - на потреби людей, які голодні, які бездомні, які позбавлені прав, або просто на сусіда, на ближнього, який часто самотній, потребує підтримки, потребує дружби, в солідарності, ми почали б виконувати цей заповіт Христа.

    Але не будемо обманювати себе; не добрим словом, не ласкавим жестом ми виконаємо його. Христос сказав: "Віддайте все, що у вас є". А нам, беручи до уваги нашу малу віру, вузькість і жорсткість наших сердець, Він скаже: "Дайте те, що у вашому житті зайве, непотрібне". Але вдумайтеся правдиво, що таке цей надлишок, що ви витрачаєте на себе, навіть не отримуючи від цього ні радості, ні задоволення, ні вигоди. Віддайте це, а потім надайте Богу примножити ваш дар і зробити решту.

    Це - суд Божий наді мною; і це теж заклик, з яким Бог звертається до кожного з вас. Амінь!
    13 серпня 1989 року Божого

    Митрополит Антоній Сурожський

    Переклад українською: Православний молодіжний веб-портал hram.lviv.ua


    Було корисно? - Тисни "Подобається", а ми перекладатимемо наступну проповідь smile
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com